انجیر بومی منطقه ی آسیای میانه و آسیای غربی است و دارای 600 گونه ی متفاوت می باشد. این درخت امروزه در تمام نقاط معتدل دنیا کشت و به عنوان یک میوه نیمه گرمسیری شناخته می شود. ارتفاع این درخت به 7 تا 10 متر می رسد. بدنه ی درخت سفید رنگ است و دارای برگ های معطر می باشد. درازای میوه انجیر 3 تا 5 سانتی متر و دارای پوست سبز، بنفش و یا سیاه است. این گیاه خشکسالی فصلی و تابستان های گرم را می تواند تحمل کند. طبع این میوه گرم و تر است.
انجیر سیاه خسروی:
متدوالترین نوع انجیر در سراسر دنیا است. سایز آن کوچک، دارای پوستی سیاه رنگ و گوشتی فرمز رنگ است.
خواص شیمیایی:
این میوه حاوی ویتامین K، انواع ویتامین B، ویتامین C، منگنز، منیزیم، آهن، کلسیم، پتاسیم، فسفر و روی است.
خواص دارویی:
انجیر بدن را نیرومند و صورت را با طراوت و عضلات را به نشاط می آورد.
انجیر در معالجه کبد و تصفیه خون مفید، در مورد سل و سرطان هم بسیار سودمند است.
جوشانده انجیر خشک کلیه التهابات دستگاه تنفس را برطرف می سازد و از سرماخوردگی های مکرر جلوگیری می کند.
مالش سر با خیساندن برگ انجیر از ریزش مو جلوگیری می کند.
این میوه برای بیماریهای سینه و ریه توصیه می شود که هر چه قدر تازه تر باشد خواص درمانی آن بیشتر است. همچنین جوشانده انجیر خشک درمانکننده مشکلات کلیه، ذاتالریه، سرخک، مخملک و آبله میباشد.
قرار دادن برگ تازه ی انجیر بر روی زخم ها موجب تسریع در بهبودی آنها می شود.
اگر از زگیل و میخچه رنج می برید از شیرابه سفید رنگ انجیر نارس استفاده کنید که سبب از بین رفتن آنها می شود.
انجیر پخته مرهمی است برای سوختگیها، دملها مخصوصا دمل دندان است. جوشانده انجیر خشک عفونتهای لثه و گلو را درمان میکند و همچنین انجیر سوخته دندانها را سفید می کند. لثه را محکم و جرم دندان را می زداید و همچنین شیرابه انجیر درد دندان ناشی از پوسیدگی را التیام می بخشد. علاوه بر این، انجیر بوی بد دهان را برطرف می کند.
خوردن انجیر تازه اختلالات گوارشی را برطرف نموده و معده و روده را تقویت میکند.
این میوه مقوی و مغذی می تواند در بیماران عصبی به عنوان بهترین غذا محسوب شود.
وجود فسفر فراوان در انجیر می تواند در پرورش هوش و حافظه برای همه افراد به خصوص کودکان موثر واقع شود. علاوه بر آن، این میوه تامین کننده سلامتی کودکان ضعیف کم خون و بی اشتها است.
تعرق بدن و ادرار را زیاد میکند. حرارت بدن را کاهش میدهد و میوهای چاقکننده است.
مخلوط شیر بز و انجیر سیاه یکی از داروهای بسیار مفید برای درمان آرتروز و درد مفاصل میباشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین میبرد.
نام گیاه انجير سیاه
نام علمی Ficus carica
خانواده Moraceae
درخت انجیر دارای 600 نوع مختلف است و بومی مناطق مدیترانه ای می باشد. از گياهان خزان دار نيمه گرمسيري است و به طيف وسيعي از شرايط آب و هوائي و خاكي سازگاری دارد. عمر درخت طولانی است و به 300 سال میرسد و تا 9متر می تواند رشد کند. برگ های درخت پنجه مانند است و داخل میوه ی آن گل های نر و ماده قابل مشاهده هستند. زمان برداشت میوه از اواسط تیر تا اواخر مرداد است.
برخی از خواص انجیر
حاوی مقادیر زیادی آهن و ویتامین C است.
انجیر یکی از بهترین میوهها برای افزایش تراکم استخوان است و از پوکی استخوان پیشگیری میکند.
تعرق بدن و ادرار را زیاد میکند.
منبع غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است که در جلوگیری از ابتلا به سرطان کاربرد دارند.
یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه میباشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین میبرد.
موجب از بین رفتن بوی بد دهان میشود.
فیبر موجود در انجیر به عملکرد سالم روده کمک میکند؛ این عمل مانع بروز یبوست میشود.
شرایط محیطی
درخت انجیر بطور متوسط نسبت به شوری خاک مقاوم است.
دمای مناسب رشد درخت از 25 تا 35 درجه ست در دمای بالای 40 درجه کیفیت انجیر کاهش میابد. این درختان در جوانی طاقت سرما را ندارند و در دمای منفی 3 درجه آسیب می بینند.
گرچه اغلب خاک ها مناسب اند اما بهترین خاک برای کاشت انجیر خاک لیمونی است. خاک شنی احتمال حمله نماتد ها را افزایش می دهد.
عمل هرس را بعد از اولین سرما زدگی، در پاییز انجام دهید.
تکثیر گیاه
انجیر از روش ها مختلف قابل تکثیر است. قلمه، پاجوش، خواباندن شاخه، پیوند و همچنین بذر آن در تکثیر مورد استفاده قرار میگیرد. از بین این روش ها قلمه رایج تر است که اواخر زمستان قبل از رشد جوانه هاو از شاخه های 2 یا 3 ساله باید استفاده کرد.
آفات و بیماری ها
پروانه برگخوار انجیر، کنه تار عنکبوتی، شپشک ستاره ای، بید انجیر و مگس میوه انجیر از آفات
گیاه هستند.
از بیماری هایش ترشیدگی، موزائیک انجیر، خشکیدگی سرشاخه و لکه برگ که عامل قارچی
دارند، می باشند.