نهال شلیل انجیری از ارقام جدید بازار از خانواده شلیل که از نظر شکل ظاهر و تازه خوری دارای ارزش افزوده بالای در بازار میباشد.
مناطق کاشت : معتدله،سردسیر
نوع نهال : اصلاح شده پیوندی
محصول دهی نوبرانه : از سال اول کاشت
نیاز آبی سال اول : حداقل۲۰ لیتر در هفته
…
شلیل انجیری :
برای احداث ابتدا باید زمین مورد نظر را تسطیح کرده وبه عمق ۶۰سانتیمترشخم میزنیم پس ازشخم اقدام به زدن جوی های کوچک(جوی خربزه)با فاصله ی ۴٫۵تا۵مترازیکدیگرمیکنیم (۴٫۵برای باغ های کوچک/۵برای باغ های بزرگ) پس از زدن جوی ازیک سابسویلر(زیرشکن)یک تیغه به ارتفاع ۱٫۲۰تا۱٫۵متری برای شکافتن داخل جوی ها استفاده می کنیم .
با این کار دیگراحتیاج به کندن گودال بزرگ نداریم برای کاشت برداشتن ۲بیل خاک کافی است سپس به فاصله ۱٫۵مترازیکدیگراقدام به کاشت میکنیم هرسه درخت باید۲درخت اول هلو یا شلیل و۱درخت گلابی یا سیب باشد .
دراین روش کاشت هم هزینه کندن گودال تقریبآبه ۰میرسدهم درزمان صرفه جویی میشودوهم رشددرخت فوق العاده میشودبا این روش درخت هلویاشلیل میتواند دریکسالگی به بار نوبر بنشیند.
اگرباروش قرق آبی آبیاری میکنید درسال اول دراین باغ میتوانیدهرنوع محصول صیفی که دلخواه تان است بکاریدکه این کاربرای تقویت درخت نیزخیلی مفیداست اما درسال دوم فقط میتوانید اقدام به کاشت هندوانه کنیدچون درسال دوم بخاطرشاخ وبرگ زیاد درخت بر زمین سایه می اندازد .
اگر قصددارید این باغ یا هرباغ دیگررا به صورت قطره ای آبیاری کنیدبرای اینکه ازشرغلفهای هرز درامان باشیددرپایین تنه هردرخت یک بطری نوشابه ۱٫۵لیتری را به صورت در باز وبرعکس درعمق ۲۰تا۳۰سانتیمتری قراردهید سپس ته بطری را بازکرده وقطره چکان لوله آبیاری رادرون آن قرار دهید.
با این کارچون آب به درون بطری ودرعمق ۲۰تا۳۰سانتیمتری ریخته می شودبنابراین رشدعلفهای هرز به حداقل خودمی رسد.
سم پاشی:
نهال شلیل انجیری برای افرادی که به کار باغداری درختان مشغول هستند اطلاع از زمان دقیق سم پاشی آنها می باشد ، برای سم پاشی درختان هلو و شلیل : آبان : برای پیشگیری بیماریهای قارچی ( لب شتری و غربالی ) سمپاشی با ترکیبات مس بعد از ریزش برگها به نسبت سه تا پنج در هزار
اسفند : روغن ولک ( بمیزان۵/۱-۲ لیتر در ۱۰۰ لیتر آب ) با مخلوطی ازحشره کش دورسبان یا اتیون ( ۱۵۰ سی سی در ۱۰۰ لیتر آب )
فروردین : بهنگام تورم جوانه ترکیبات مس ( ۳ تا ۵ در هزار) برای پیشگیری بیماری غربالی و لب شتری
اردیبهشت : برای پیشگیری سفیدک حقیقی در هلو بخصوص رقم انجیری و شلیل سموم ترکیبی ( کاپتان یا بنومیل یا توپسین ام با قارچ کشهای جدید توپاس و یا انویل) ( به نسبت ۱۲/۵ سی سی توپاس و ۵۰گرم بنومیل یا توپسین ام )در ۱۰۰ لیتر آب یا قارچ کش جدید کولیس ( نیم در هزار ) یا دومارک ( ۰/۳ در هزار ) یا استروبی ( ۰/۲ در هزار)
توجه :
در صورت شیوع شته سبز اضافه نمودن یکی از حشره کشهای سیستمیک متاسیستکس یا پریمور یا کنفیدور یا موسپیلان توصیه میگردد. خرداد : در صورت شیوع سفیدک حقیقی تکرار با قارچ کشهای فوق الذکر توجه : محلول پاشی با کود مایع همراه سموم در رنگ و طعم وکیفیت میوه اثر فوق العاده دارد .
یکی از آفات مهم درختان هسته دار شپشک نخودی ( که در اصطلاح محلی شته خونی میگویند ) میباشد که در اواخر زمستان سمپاشی روغن ولک ( دو لیتر در صد لیتر آب ) به همراه یکی از حشره کش های اختصاصی نفوذی مثل دورسبان یا اتیون یا آدمیرال و تکرار آن بعد از گلدهی فقط سمپاشی با حشره کش های فوق براحتی قابل کنترل است .
هنگام شیوع بیماری غربالی و لب شتری که بیشتر در فصول بارانی اتفاق میافتد تکرار سموم ترکیبات مس یا کاپتان ( ۳ در هزار ) توصیه میشود
برنامه نگهداری نهال شلیل انجیری :
در دوره خواب درختان جهت مبارزه با بیماریهای پوسیدگی قهوه ای ، پیچیدگی برگ هلو و لکه غربالی کاربرد مس تثبیت شده توصیه می شود.
برگ های ریزش یافته و میوه های خشک و مومی شده روی درختان منابع انتقال بیماریها به سال آینده می باشند.
بنابراین تمیز کردن باغ از این منابع آلودگی با چیدن میوه های مومی شده از درختان و زیر خاک کردن برگهای ریزش یافته با عملیات خاک ورزی در دوره خواب درختان انجام می شود.
شلیل را زودتر از درختان میوه دیگر هرس می کنند. میوه دهی در این درختان میوه در شاخه سال آخر صورت می گیرد. در هنگام هرس حدود یک دوم رشد شاخه سال جاری را قطع می کنند.
سمپاشی نوبت اول مس تثبیت شده بعد از ریزش برگها و سمپاشی نوبت دوم تقریباً در اواسط دی ماه با کاربرد مس تثبیت شده توصیه می شود.
در دوره خواب درختان میوه شلیل روغن را ترجیحاً با یک حشره کش بکار می برند.
در صورت مشاهده بیماری پوسیدگی قهوه ای درختان هلو و شلیل در سالهای قبل ، از قارچکش مناسب از زمان گلدهی به بعد بسته به شدت احتمال حمله بیماری یک یا چند نوبت استفاده کنید.
در فصل بهار ، علف های هرز سبز شده در سایه انداز درختان میوه به عنوان گیاهان میزبان آفات از قبلا تریپس عمل نموده و موجب حمله بیشتر آفات به گل و میوه جوان درختان می شوند و در ضمن این علف های هرز با جذب آب و عناصر غذایی با درختان میوه رقابت می کنند. بنابراین کنترل علف های هرز سایه انداز درختان توصیه می شود.
در اواخر بهار در صورت مشاهده علائم شدید بیماری پیچیدگی برگ هلو درختان هلو و شلیل به تقویت درختان بعد از برداشت میوه به تقویت درختان جهت داشتن بار میوه خوب در سال آینده ادامه دهید.